Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Maklári Polgárőr Egyesület Elnökének

2010.évi beszámolója.

 

Január hónapban az új elnökség átvezetésével kapcsolatos papírok beszerzése és ügyintézése történt. Nagytálya község polgármesterének megkeresésére tárgyalások kezdődtek, hogy a Maklári Polgárőr Egyesület lásson el szolgálatot azon a településen is.

Az Egyesület életében először került sor környezetvédelmi intézkedésre. A településőrökkel szervezett közös külterületi akciónk során illegális szemétlerakóra lettünk figyelmesek, amely tételes átvizsgálása során adatokat sikerült találni a tettes személyére vonatkozóan. A helyszín rögzítése során fényképeket készítetünk, amivel igazoltuk a szabálysértés tényét, ez alapján az Egyesület vezetője meg tette az illetékes jegyzőnél a szabálysértési feljelentést.

A nemzeti civil alapprogramban lehetőségünk nyílt pályázni működési támogatásra.  A pályázat előkészítéséhez a vezetőség külső segítséget kért és kapott Hajdú Csabától, ezúton is köszönjük neki.

A Rákóczi út végén, az ipari területen lévő vállalkozókkal szerződés keretében megállapodtunk a telep teljes területének ellenőrzésére, amiért cserébe ők működési támogatásban részesítenek minket.

 

Február hónapban konkrét tárgyalások kezdődtek Nagytálya község polgármesterével a település ellenőrzésével kapcsolatban, amelynek eredménye képpen, a hónap végén együttműködési nyilatkozatot írtunk alá, amiért cserébe az Egyesület, támogatásban részesül.

Az elkészített NCA pályázatot postára adtuk, a pályázatban gépjármű felújításra és digitális fényképezőgépre tartunk igényt. A múlt évben vásárolt 2db kabáthoz ebben a hónapban még 2 db-ot vásároltunk. Az Országos Polgárőr Szövetségtől működési támogatást kaptunk, 70 000 Ft-ot amit március 31-ig el kellet költenünk.

 

Március hónapban elkezdtük Nagytálya községben a polgárőr szolgálatokat és 4 új polgárőrt is köszönthettünk sorainkban.

Biztosítottuk a lomtalanítást Makláron. A szolgálatok sűrítésével próbáltuk megakadályozni a besurranásos lopásokat. 21.00- kor pedig minden idegen és falubeli guberálót haza küldtünk. 22.15- kor Rendőrségi erősítést kaptunk akik 24.00-ig segítették a munkánkat.

 

Április hónapban Nagytályán biztosítottuk a lomtalanítást a szolgálatok sűrítésével próbáltuk megakadályozni a bűncselekményeket, de itt egész napos Rendőri segítséget kaptunk így jóval egyszerűbben fenntartható volt a közrend. Településőrrel közös szolgálatban ismételt környezetvédelmi akciót tartottunk, aminek az eredménye egy sikeres felderítés lett, amivel feljelentés párosult. Biztosítottuk a Nagytályán tartott tábortűz gyújtást és retró diszkót is. A körzeti rendőrünkkel közös szolgálatokat, közúti gépjármű ellenőrzések, figyelő szolgálatok tartottunk. Az Országos Polgárőr Szövetségtől az Egyesület, támogatásban részesült 240 000 Ft –ban, amiből 28 db Polgárőr egységes pólót és 3 db láthatósági mellényt vásároltunk.

 

 Május hónapban biztosítottuk a Nagytályai derelye fesztivált.

Adács településen rendezték meg a Heves Megyei Polgárőr Szövetség 2010 évi első közgyűlését.

Részvettünk az Andornaktályai lomtalanításon 4 fővel, itt szeretném megjegyezni azt az együttműködést, amely mintaszerű és példa értékű a Maklári és az Andornaktályai Polgárőr egyesületek és vezetőik között.

Ismételten sikerült új eszközöket beszerezni, 25 db polgárőr egységes baseball sapkát és 1 db Maglite rúdlámpát. Soha nem látott összefogás alakult ki a  Polgárőrök között ami az egész település etalonjának kellene hogy legyen.

Ady út közelében lévő vízelvezető árok és az utcában lévő árok már teljesen megteltek, aminek  következtében már lakó házakat is veszélyeztetett a víz. 18 fő polgárőr 13 órán át homokzsákolt, szállította a zsákokat a térdig érő vízben. Dicséret illeti meg őket.

Egy beteg idős férfit találtak a Szilágyi lovas tanyán, akinek a személy azonosságát nehezen lehetett megállapítani. Hosszas kérdezősködés után kiderült hogy egy andornaktályai lakosról van szó, és sikeresen haza szállítottuk.

 

 Június hónapban előre ütemezett közös szolgálatot láttunk el a Rendőrséggel.

Sikerült új eszközt beszerezni 1db autós kereső reflektort, aminek a segítségével az elhagyott épületeket át tudjuk vizsgálni.

 A Polgárőr Egyesület vezetője és Maklár- Nagytálya polgármesterei megegyeztek abban, hogy a településőrök a hét egy napján, a délelőtti órákban járőrözzenek az Egyesület gépkocsijával a trükkös besurranásos lopások megelőzésének érdekében. Ismételten minden buszmegállóban, közintézményekben, boltokban kihelyeztük a Polgárőrség lakossághoz szóló felhívását az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésére.

 

 Július hónapban a Maklári kakasfesztiválra hozott eszközökre való felügyelet és a rendezvény biztosítása teljes út zárral volt a feladatunk. Ez  több napos szolgálatot és rengeteg munkát és szolgálati órát vett igénybe. Itt szeretném kiemelni Berta Róbert polgárőr nevét, aki 20 órát volt szolgálatban.

Újabb eszközöket tudtunk beszerezni 1db HP multifunkciós készüléket és a CB rádióba kiemelten tartós akkumulátort.

Közúti gépjármű ellenőrzési akcióban vettünk részt a helyi körzeti rendőrrel.

 

 Augusztus hónapban az iroda felújítását és bővítését tűztük ki célul amit Petrus Lajos segítségével Erdélyi János, Berta Róbert, Tóth Ferenc, Sike Tibor 3 napos munkával hajtott végre. Köszönet érte.

A településőrök bolti tolvajt fogtak Molnár Péter segítségével.

Rendőrséggel közös szolgálat során külterületi rejtett megfigyelést végeztünk.  

 

 Szeptember hónapban biztosítottuk a szüreti felvonulást Makláron és Nagytályán, fél pályás út lezárással és rendőri segítséggel. Vigyáztunk a rendezvényre hozott eszközökre a szolgálatok sűrítésével, rengeteg munkával oldottuk meg az előtte és utána lévő napokat.

Sajnos a Maklári retro discoban rendőri segítséget kellet kérni a verekedő és randalírozó fiatalok miatt, de remélhetőleg ez volt az utolsó ilyen balhés esemény a településen.

Megkaptuk a Nemzeti Civil Alaptól a pályázat eredményét, amiben tájékoztattak arról, hogy 125 000 Ft támogatásban részesítik az Egyesületet.

Az egyesület tagságának nagy része arról döntött, hogy vásároljunk egy kézi, körözött gépjármű felderítő készüléket, aminek a segítségével azonnal kiderül, hogy az adott gépkocsit körözik-e.

Vásároltunk még 2 db forgalomirányító tárcsát, amivel a településőrök minden reggel forgalmat irányítanak az Iskola és az Óvoda közelében a gyerekek biztonsága érdekében.

Megkaptuk a 2010-es oktatási tematikát, aminek segítségével képzettebb és tanultabb polgárőrök adhatnak szolgálatot. Az Egyesület vezetője minden járőrpárosnak sokszorosította az anyagot és külön kérte annak áttanulmányozását.

 

 Október hónapban megvásároltuk a Mátrix Pocket rendszám azonosító szoftvert és egy készüléket.

Előre ütemezett Rendőrségi közös szolgálat során közúti gépjármű ellenőrzést és körözött gépkocsi felderítést folytattunk. 

Az oktatás eredményeképpen a Maklári Polgárőr Egyesület tagjai 90% os, kiválóan megfelelt minősítést szereztek, az Egységes Országos Polgárőr vizsgán.

Gratulálunk nekik.

 

 November hónapban halottak napján több szolgálattal ellenőriztük a temetőket és a parkolókat Makláron és Nagytályán. Itt külön kiemelném Berta Róbert, Erdélyi János polgárőröket.

Ebben a hónapban ismét új eszközt, egy lamináló gépet vásároltunk. A polgárőr iroda padlózatának a felújítására az önkormányzat biztosított támogatást, amiből laminált lapot vásároltunk.

Bercsényi Zsolt és Sike Tibor segítségével került beépítésre amivel az iroda teljesen felújult.

Még ebben a hónapban értesültünk, arról hogy a MVM-hez benyújtott pályázatunk nyert.

 

 December hónapban vásároltunk 20 db téli kabátot és 23 db polár pulóvert, így 20 polgárőrünk teljes felszerelést kapott 2010-évben.

A polgárőr szolgálati gépkocsi jelentős felújításon esett át 74 000 Ft anyagi ráfordítással, amit Boda Ferenc önkéntes munkájával sikerült véghez vinni.

Biztosítottuk a Röfi napot. Az előző és a rendezvényt követő napon már szolgálat sűrítésével oldottuk meg. Külön kiemelném Erdélyi János, Berta Róbert, Szilágyi Szabolcs, Deáki István és Sike Tibor polgárőrök munkáját, akik 10 órás szolgálatot adtak.

Az Egyesület vezetője és alelnöke térségi értekezleten vett részt Andornaktályán ahol a 2010 évi Országos polgárőr Szövetségtől kapott támogatás tételes elszámolásának tettek eleget.

 

 Statisztikai adatok összesítése:

 

Járőrszolgálat és rendezvénybiztosítás: 1682 óra

Ebből Rendőrségi közös szolgálat: 177 óra

Figyelmeztetés, Gk mozgásról jelent, jelzések a rendőrhatóságnak: 300 db

Környezet védelmi intézkedés: 4 alkalommal (feljelentés)

Tettenérés elfogás: 1 alkalommal

Szolgálati gépkocsival megtett kilométer: 12050 Km

 

 Köszönöm minden Polgárőrnek aki a 2010 évben hozzájárult Maklár Község közbiztonságának javításában, rendezvény biztosításában és a Maklári Polgárőr Egyesület fejlődésében.

 Köszönet Maklár Község Önkormányzatának, Nagytálya Község Önkormányzatának, Boda Ferencnek, Kurtán Egonnak, Hajdú Csabának, Hanuszik Csabának, Petrus Lajosnak és Bakosné Marika néninek.

                                                                                                                             Sike Tibor
                                                                                                                     Egyesület elnöke